joi, 4 august 2011

Din Moldova-n Europa...cu căruța hopa-hopa !

   Într-o discuție obișnuită cu o persoană, recent sosită din State, am atins întâmplător problema  atitudinii moldovenilor vizavi de integrarea în Uniunea Europeană. Deocamdată sunt conștienți de necesitatea acestui fapt doar acei care își văd perspectivele în cadrul Uniunii, raptortate la cele pe care le oferă Moldova ca stat din afara teritoriului european. Nu știu dacă cineva ar spune că Moldova are de oferit ceva mai bun. Poate ,,nostalgicii” nu sunt în stare să accepte străinătatea, dar cei cu picioarele pe pământ, în stare să schimbe ceva, pentru ei înșiși măcar, au tendința de a zbura anume încolo- în Europa. Zic că sunt două lumi diferite- lumea noastră și cea europeană, într-un fel perpendiculare, unde una îi dă cu piciorul în fund alteia. Care și ce poziție preia, depinde sub ce unghi de vedere privești lucrurile. Putem spune că...- Europa, pentru că ne-a închis drumul, și are toți așii în mână, iar noi de aici privim înspre dânșii și batem din buze... Dar am putea spune și...Moldova, pentru că e cea care dă cu piciorul în tot ce se poate face ca lumea, dar se face pe dos, ori nu se face. 
   Lumea care a mai tot umblat prin lumea mare, se tot miră cum stă tineretul la noi pe garduri vara și nu găsește nici o ocupție, de râsul găinilor. Că pe unde au fost ei, nici nu se află așa episoade. Toată lumea are ocupație!
   De acord !!!
   Dar haideți să ne gândim ce perspective are tineretul la noi?
   Dacă la americani se mai organizează diferite cursuri gratis, ca expemplu, la noi, dacă mai găsești vreo ocupație, trebuie să plătești, dar costurile raportate la salarii nu permit o astfel de abordare- de a fi ocupat cu ceva. Da, avem pământuri; putem crește cornute mari, mici, ca să zicem că putem avea ocupații. Dar iată că ajungem la o dilemă: paștem oițe, arăm, cultivăm , dar cu cultura cum rămâne?
   Avem: Nivel de trai scăzut + cultură întreținută pe un pumn de paie care putrezește...
   Bunăoară, riscăm să rămânem fără pedagogi cu nivelul actual de susținere a culturii și educației în Republica Moldova. Abiturienții nu mai vor să opteze pentru unele specialități, care țin de educație, chiar de sunt locuri bugetare. 
   Toți vor să trăiască mai bine!
   Statul e dator să întrețină un anumit nivel de dezvoltare a culturii și educației, dar nu să ne întrețină !
   Ce facem noi ca să ne fie mai bine? 
   Moldovenii se duc să scoată ulciorul cu bani, îngropat la adâncime, din Italia, Rusia... Mizerie e multă până îl scot, dar în cele din urmă bani se capătă. Dar când revin în țară, ce fac? Cumpără mașini scumpe, construiesc și fac reparații în stil euro, pentru că așa se face în țările europene...Dar când se termină resursele ce fac ?...
   Fuck ce face țara per total- se uită la lună și la stele, poate or cădea mărgele... :)
   Ceea ce e cu totul diferit de ce ar face europenii.
   Nu sunt bani în țară,deci nu sunt oamenii motivați să gândească și nici condiții nu au să gândească așa cum gândește un european. Nu pentru că nu ar putea altfel, psihologia cu rămășițe din trecutul istoric îi încurcă.
   Cine e vinovat de modul cum este?
   Părintele că a educat copilul într-un anume mod sau copilul însuși? 
   Cam așa ar trebui să sune întrebarea ca să putem răspunde la altă întrebare despre cine e vinovat în situația țării noastre că se află în... spatele unui semn, la intrare- drapelul, iar mai încoace de drapel numai găuri?
   Dacă spui că e vinovat părintele, atunci nu e corect, că pot să găsesc o altă întrebare:
   -Cine e vinovat de faptul că părintele și-a educat astfel copilul?
   Veți spune că părintele părintelui?
   Dar cine va răspunde pentru faptele sale, dacă tot nimeni nu e vinovat în mod direct pentru ceea ce prezintă sau ce face?
   Cum am fost educați sau cine, nu contează! Contează cine suntem și ce facem la moment. Fiecare e responsabil de ceea ce este și ce face!
   Cine e vinovat de stiuația noastră? Tot cei de la putere? Dar cine i-a ales?
   Adevărat, că peștele se strică de la cap!
   Dar nu putem da vina doar pe cei de la putere sau să așteptăm pomenile cuiva.
   Și-apoi afară de garduri mai sunt și alte alternative. E suficient să deschizi larg ochii și să încrețești nițel creierul ca să gândească mai cu randament. 
   Se vede că Moldovenilor le lipsește inițiativa(că au fost deprinși să li se spună ce să facă, ce să zică) și respectiv din deprinderea de a nu se încorda prea mult - și imaginația!
   Din 1991 până acum sunt 20 de ani!
   E timpul lumeeeee...!!! Trezireaaaaa!!!

2 comentarii: